Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; jQueryLightboxForNativeGalleries has a deprecated constructor in /var/www/www.wk41.dk/knvarme.dk/wp-content/plugins/jquery-lightbox-for-native-galleries/jquery-lightbox-for-native-galleries.php on line 14
Nybyggeri – KN Varme

Nybyggeri – varmeudfordringer

Faldgruber og udfordringer i nybyggeri
Reglerne for nybyggeri er i dag sådan at alle huse isoleres rigtig meget ligegyldig om der bygges efter BR2015 eller nu energi huse.

Faldgruben er at varmen ikke kan komme ud.
Så simpelt kan det siges. Jeg glemmer aldrig en kunde i Holbæk der fortalte at i januar måned ville hun lige køre en pyrolyse rens af deres ovn. Med minus 5 grader udenfor steg temperaturen indenfor fra de normale 22 grader hun har normalt og til 28 grader! I et hus på 148 m2.

Det eneste der var at gøre var at lave gennemtræk for ventilationsanlægget kunne ikke kaste varmen hurtigt nok ud. For det er dybest set designet til at holde varme inde i huset. Alligevel tog det knap 2 timer at få normal temperatur i huset igen.

Og i foråret blev det galt igen. Der var alt for varmt i huset da først forårssolen begyndte at få magt i marts måned. Derfor har hun nu fået installeret frikøling der udnytter gulvvarmeslangerne til at trække temperaturen ned på de ønskede 22 grader.

Bygningsreglementet
Bygningsreglementet tilsiger at vi skal bygge vores huse med en stor andel af vinduerne imod syd for at udnytte solens varme i de kolde måneder. Derfor opføres hundredevis af moderne huse med store glaspartier imod syd, typisk ud til terrassen.

Men hvis der ikke er tænkt køling ind i designet af huset så bliver huset nærmest ubeboeligt fra midt i maj måned og til engang i september.

Køling kan opnås på mange måder og jeg anbefaler at man overvejer:

Større udhæng på taget. Så stort at når sommersolen står højt på himlen skinner den ikke ind i huset.

En pergola op ad sydsiden af huset. Altså et træskelet hvor man planter slyng og klatreplanter som vin, kaprifolie eller clematis op ad. Efter en kort årrække vil de nå op og dække for solens stråler i sommermånederne men visner bort og lukker solen ind om vinteren.

Markiser. Af en god kvalitet der kan programmeres til at køre ind og ud efter en timer og som har vindmåler indbygget så de selv kører ind hvis de mærker stærke vindstød.

Men det er alligevel langt fra altid nok i vores omskiftelige klima.

Der skal et godt ventilationsanlæg til og helst skal man ofre pengene det koster at få et med enten vandflade i så man kan køle med frikøling via sine jordslanger da det koster meget lidt i drift. Eller man skal ofre et der har en varmepumpe indbygget i og som både kan genvinde varmen mere effektivt end passive ventilationsanlæg men også sættes til at køle om sommeren.

Til sidst vil jeg gerne slå på tromme for at man vælger en varmepumpe som har indbygget mulighed for frikøling – som for eksempel Metro Therm´s Metro Saver MB6 og en styring til ens gulvvarme der kan styre kølingen behageligt som for eksempel Uponor.

Så er man klar til den virkelighed der hedder global opvarmning – med lokal komfort.